Els refugis del Consell de Mallorca tanquen 2023 amb rècord de visitants, amb un 23,4 % més de pernoctacions que l'any anterior
Els refugis del Consell de Mallorca tanquen 2023 amb rècord de visitants, amb un 23,4 % més de pernoctacions que l'any anterior
(08/03/2024)
- Medi Ambient, Medi Rural y Esports
El 55 % dels usuaris que utilitzen els allotjaments de la Ruta de Pedra en Sec són estrangers; hi predominen alemanys, francesos i txecs
Els refugis de muntanya de la xarxa del Consell de Mallorca han registrat un total de 33.848 pernoctacions en 2023, la qual cosa representa un 23,4 % més que en 2022, xifra rècord respecte als anys anteriors.
En concret, suposa un increment de 6.420 places ocupades el passat exercici, en comparació amb les 27.428 estades que es van comptabilitzar el 2022. La xarxa de refugis que gestiona la institució insular està composta per sis establiments que estan situats en finques públiques i ofereixen 332 places.
Les dades d'ocupació per allotjament durant el passat exercici són els següents: Tossals Verds (7.185), So n'Amer (6.675), Can Boi (6.149), Muleta (5.162), Pont Romà (4.578) i Galatzó (4.099).
Les èpoques de l'any de major afluència d'excursionistes són la primavera (abril i maig) i la tardor (octubre), mesos en què s'aconsegueixen les màximes d'ocupació i en els quals es frega la plena ocupació en aquestes instal·lacions. En el passat pont de la Constitució es va registrar un pic de pernoctacions que va rondar pràcticament el 100 %, gairebé es van duplicar les dades registrades en el mateix període de l'any anterior.
El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha valorat positivament aquest augment d'excursionistes en la xarxa de refugis del Consell de Mallorca i l'ha atribuït «a les ganes que té la gent d'estar en contacte amb la naturalesa i a l'auge que està tenint el senderisme en els darrers anys». I ha afegit: «els usuaris d'aquesta mena d'allotjament, tant nacionals com internacionals, volen conèixer la serra de Tramuntana, i aprofiten les seves estades en els refugis per fer algunes de les etapes de la Ruta de Pedra en Sec.»
Diferència de nacionalitats en temporada baixa i alta
Per nacionalitats, cal destacar que els espanyols són els usuaris que més s'allotgen en aquests refugis de muntanya, amb un 45,16 % del total de pernoctacions registrades el 2023, enfront d'un 54,84 % d'origen estranger.
Alemanys (23,46 %) i francesos (7,05 %) són les nacionalitats més nombroses. Els segueixen els senderistes procedents de Txecoslovàquia (4,49 %), el Regne Unit (3,81 %), Bèlgica (3,67 %) i Dinamarca (2,53 %). Es comptabilitzen excursionistes que pernocten en els refugis de Mallorca procedents de fins a un total de 58 països.
Sobre l'origen d'usuaris que acudeixen als refugis, Pedro Bestard ha detallat que «mentre en temporada baixa els espanyols són els clients més nombrosos, en temporada alta acudeixen molts més estrangers, sobretot alemanys i francesos, de manera que aquesta diferència s'iguala».
Cal assenyalar que l'any passat es van comptabilitzar els 4.099 visitants registrats en el refugi de Galatzó, que va obrir les portes el febrer de 2023.