«MallorcaSoku. El joc del sudoku de Mallorca»
Nom artístic
Francesc Bibiloni
Públic destinatari
Públic jove i adult, a partir dels 12 anys
Durada
120 min
Preu (BI+IVA)
363,00 €
Espai
Interior
Any incorporació CACIM
8/10/2020
Descripció
Allò que pretén la xerrada i la presentació que l'acompanya és, a través d'un joc tipus quiz, conèixer la nostra illa i alguns dels seus indrets més característics (pobles, fauna, flora, personatges, monuments, geografia i gastronomia) mitjançant un instrument nou: el sudoku simplificat de lletres (SSL).
Es comença amb una breu introducció sobre l'origen dels sudokus en els quadrats màgics medievals i com la substitució dels nombres per lletres ens ofereix una eina divertida per tal d'esbrinar i descobrir llocs i personatges emblemàtics de Mallorca.
L'activitat consisteix en un entretingut joc de descoberta, on es pot participar de forma individual o grupal i que té com a objectiu familiaritzar els participants amb els topònims i costums illencs. Dit d'altra manera, es tracta d'emprar l'enigmística com a via d'apropament cultural al nostre entorn més proper. Es completa l'activitat amb un taller de resolució d'un quadrat màgic i alguns sudokus de lletres senzilles (6x6) i un de més complexa (9x9).
Programa
La presentació inclou un Power Point per acompanyar les explicacions sobre el tema de què tracta el conferenciant.
També hi ha una part pràctica en què les persones participants han de completar els exercicis següents en un full de pràctiques:
1. Un quadrat màgic
2. Un sudoku númeric senzill
3. 3 sudokus de lletres 6 x 6
4. 3 sudokus de lletres 9 x 9
Aquesta tasca la fan en una fotocòpia que se’ls lliura al començament de l’activitat. Depenent de la rapidesa amb què facin aquestes activitat, hi ha la possibilitat o no de fer un darrer exercici:
5. Un sudoku de lletres 9 x 9 de dificultat mitjana-alta.
En la part pràctica el conferenciant canvia el rol i passa a ser orientador/coordinador de l’activitat.
Després de cada exercici es fa una posada en comú perquè totes les persones assistents puguin observar com es fa l’exercici correctament.
Finalment, hi ha un apartat de preguntes sobre el tema o les pràctiques del joc del sudoku de lletres obert a l’auditori.
Característiques de l'espai i condicions tècniques
- Una sala ampla amb cadires.
- Projector, pantalla i ordinador per projectar un Power Point a l’audiència. Segons la situació, també convendria usar micròfon.
- Fotocopiadora, ja que s’han de repartir dues fotocòpies a cada participant.
- Altres: convé que les persones assistents duguin algun estri per escriure (llapis o bolígraf), ja que s’entrega la fotocòpia d’un full d’exercicis per practicar el joc.
Dades muntatge i desmuntatge
Muntatge 1 hora abans
Persona responsable
Francesc Bibiloni, doctor en Filosofia, actualment jubilat. Ha treballat de mestre de primària, professor de secundària i professor associat de la UIB.
Especialista en ludificació és autor d’una obra sobre l’aplicació didàctica de les endevinalles a l’estudi de la filosofia Filosokus, enigmes i pensaments bellugadissos.
Dades de contractació
Francesc Bibiloni Febrer
659 368 306
bibiloni57@gmail.com