Entrada a l'antic priorat
Descripció
Aquest conjunt el conformen diverses edificacions, originàriament monàstiques i posteriorment transformades per a ús agropecuari, que es distribueixen al voltant d'un pati central. Tot el conjunt està protegit per un mur.
La constitució definitiva a Bellpuig per la comunitat premonstratesa s’esdevindria l’any 1240 en rebre l’administració i el règim de la parròquia d’Artà. El 1244 la comunitat premonstratesa d’Artà ja era formada per vuit religiosos, però hi ha espais d’enterrament al conjunt d’abans d’establir-s’hi.
El 29 de maig de 1425 es fa acta d’entrega dels béns de Bellpuig a Joan Vivot, bescanviats per unes propietats d’aquest a Os de Balaguer. Els monjos abandonen Artà, tornen a Lleida i Bellpuig deixa de ser un priorat per convertir-se en una explotació agrícola.
Poc després, el 18 d’octubre 1441 la propietat fou venuda a Albertí Dameto. No es tenen dades dels canvis a la propietat en temps dels Vivot, si és que se’n feren, però els Dameto sí que inicien una obra generalitzada de l’espai per adaptar-la a les noves necessitats.
Al segle xvii, amb la concessió del marquesat de Bellpuig, s’inicia un procés de rehabilitació, i es restaura el culte a l’església.
Durant el segle xviii va ser transformat en un lloc residencial que perdurà fins el segle XIX.
El 1820 es declarà una epidèmia de pesta a Artà que va obligar a utilitzar Bellpuig com a llatzeret. No sembla, però, que l’església i les cases acollissin el gruix dels empestats.
Temps després la finca es manté només com a explotació agrícola i, en algun moment amb posterioritat a 1868 es produí l’adaptació de l’església en casa de pagès.
L’any 1998 la família Truyols Rovira va fer acte de donació dels edificis de Bellpuig al Consell de Mallorca.
Informació relacionada
-
Entrance to the Old Priory
Descarrega