Alle Nachrichten

Els refugis del Consell de Mallorca han estat una alternativa d’oci sostenible el 2020, tot i la forta davallada en el nombre d’usuaris ocasionada per la pandèmia

Els refugis del Consell de Mallorca han estat una alternativa d’oci sostenible el 2020, tot i la forta davallada en el nombre d’usuaris ocasionada per la pandèmia

(08/01/2021)

  • Departament Sostenibilitat i Medi Ambient / Comunicació i Premsa

La vicepresidenta Ribot assegura que, tot i haver estat un any difícil, «segueix apostant per potenciar alternatives d’oci sostenible, respectuoses i segures amb la natura, com són els refugis del Consell de Mallorca»

Els refugis varen estar tancats durant tot l’estat d’alarma i els mesos d’estiu.Seguint la normativa establerta, a partir de l’1 de setembre la restricció en la capacitat dels refugis va ser del 50 % i a partir del 15 de desembre la restricció va augmentar al 30 % de les places totals dels refugis.

Les dades reflecteixen un any molt complicat pel que fa al senderisme i a les activitats de muntanya. Els refugis, tancats quasi mig any, s’han hagut d’adaptar a les mesures derivades de la crisi generada per la covid-19. Un total de 6.858 persones es varen allotjar en els refugis del Consell de Mallorca durant el 2020. Aquesta dada evidencia una minva important, pel que fa a les pernoctacions, respecte del 2019, que varen ser de 32.144 persones i, per tant, han tingut unes repercussions fortes sobre la xarxa de refugis del Consell les mesures de restriccions ocasionades per la covid-19.

Així i tot, en termes d’ocupació, les dades confirmen que, tot i la forta davallada en el nombre de pernoctacions, el percentatge de l’ocupació dels refugis es va situar en el 30,16 %, un 18,12 % menys que en l’exercici de l’any anterior, que va ser del 48,21 %. És una dada a destacar, tenint en compte la situació sanitària complicada i les restriccions del 50 % i 30 %, imposant un límit de places en els refugis.

La vicepresidenta segona i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que les dades s’entenen dins del context de la pandèmia i que «si bé és cert que les pernoctacions han sofert una davallada històrica, les xifres d’ocupació demostren que la ciutadania valora i gaudeix dels refugis».

Ribot ha insistit que aquestes instal·lacions públiques «són una peça clau de la serra de Tramuntana i de la Ruta de Pedra en Sec, ja que ofereixen a la ciutadania l’oportunitat de conèixer i valorar l’entorn natural d’una manera diferent i sostenible».

El director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha valorat les dades i ha especificat que «hi ha un indicador a tenir en compte i és que les dades de gener i febrer del 2020 foren un 17 % millor en comparació amb els mateixos dos mesos de l’any anterior» i ha afegit «estic convençut que, de no ser per la pandèmia, la tendència positiva hagués continuat i en aquest sentit s’haurien superat les dades d’ocupació del 2019».

Les dades de pernoctacions per nacionalitat mostren que el 2020 un total de 43  nacionalitats diferents, a més de l’espanyola, varen passar pels refugis de Mallorca. Les mateixes dades mostren un descens del 34,8 % comparat amb el 2019, amb un total de 66 nacionalitats diferents. El 2020, els espanyols han estat al capdavant de les pernoctacions, seguits de països com Alemanya, França i el Regne Unit.

Refugis nous

Pel que fa als refugis nous, les obres del refugi de Galatzó, de 52 places, estan en marxa des del passat mes d’octubre i la finalització està prevista per a finals d’enguany. Més informació: https://bit.ly/NouRefugiGalatzo

El futur refugi de Raixa, de 50 places, està en un estat embrionari i ara per ara continua en marxa el concurs d’idees per decidir quin projecte guanyador serà l’encarregat de dur a terme les obres de rehabilitació de les cases de l’amo. Obra amb un pressupost de 3.600.00 euros. Més informació: https://bit.ly/ConcursIdeesRaixa

Amb la inauguració futura d’aquests dos refugis nous, la xarxa de refugis del Consell de Mallorca augmenta la disponibilitat fins a les 333 places per a senderistes.

Gestió directa: refugi de Tossals Verds (Escorca), refugi de Son Amer (Escorca), refugi de Muleta (Port de Sóller), refugi de Coma d’en Vidal (Estellencs). Concessionària: refugi de Can Boi (Deià) i refugi de Pont Romà (Pollença).

Per a més informació sobre els refugis de la xarxa del Consell de Mallorca visita:
https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/refugis