Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Notícies

El Consell de Mallorca participa en la Trobada Ibèrica de Gestors del Patrimoni Mundial

El Consell de Mallorca participa en la Trobada Ibèrica de Gestors del Patrimoni Mundial

(17/09/2024)

  • Departament de Presidència

La conservació, l’autenticitat i la sostenibilitat són els temes centrals d’aquest debat, que enguany se celebra a Sintra, Portugal

El Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, ens depenent del Consell de Mallorca, ha participat en la IX Trobada Ibèrica de Gestors del Patrimoni Mundial, que se celebra ahir i avui en el paisatge cultural de Sintra, a Portugal. Les trobades ibèriques de gestors de patrimoni mundial són punts de trobada entre experts i responsables d’indrets d’Espanya, de Portugal i d'Andorra declarats patrimoni mundial per la Unesco.

Enguany, amb el títol «Conservació, autenticitat i sostenibilitat», aquestes jornades són un marc important per a l’anàlisi, l’intercanvi d’informació i d’experiències i la posada en comú de bones pràctiques. En els panells de feina s’han debatut temes com l’afectació del canvi climàtic en el patrimoni, les tècniques de restauració tradicionals i innovadores o els processos col•laboratius en la conservació.

Del Consell de Mallorca, participen en la trobada: el director insular de Serra de Tramuntana, Antoni Solivellas; el gerent del Consorci Serra de Tramuntana, Lluís Vallcaneras, i el cap de servei tècnic del Consorci, Josep Bernales. Per a Solivellas «és important estar en contacte amb altres gestors i saber com afronten qüestions i problemes que tots tenim i que requereixen una atenció constant». També han participat en la trobada els gestors dels altres dos patrimonis mundials de les Illes Balears: Eivissa i Menorca talaiòtica.

La trobada, que se celebra cada dos anys, alternant les seus a Espanya i Portugal, enguany coincideix amb el vintè aniversari d’aquesta iniciativa, que començà el 2004 amb l’objectiu d’estrènyer vincles entre els tres països de la península Ibèrica, lligats ja per la història, la cultura i el llegat patrimonial. També coincideix amb els 60 anys de la Carta de Venècia sobre conservació i restauració de monuments; els 30 anys del Document de Nara sobre l’autenticitat, i els 10 anys de la Declaració de Florència sobre el patrimoni i el paisatge com a valors humans. Tots tres són compromisos internacionals clau, que cerquen la implicació i la responsabilitat de les administracions en la conservació del patrimoni per a generacions futures.