Consell de Mallorca - Favicon

CA

Webs d'interès

Diada de Mallorca

El 12 de setembre de l'any 1276, el rei Jaume II va jurar la Carta de Privilegis i Franqueses a l’església de Santa Eulàlia. Va ser un esdeveniment decisiu per aquesta terra: el naixement d’un nou regne, la Corona de Mallorca, que va canviar el nostre esdevenir i va assentar les bases del que som i de la nostra forma de viure. 

Així mateix, el 12 de setembre de l’any 1276 simbolitza una fita història de gran importància, un avanç considerable en els drets i llibertats del poble de Mallorca. Comença aleshores el regnat de Jaume II en el qual s’assoliran fites que quedaran consolidades en el dret privilegiat del Regne de Mallorca fins al segle XVIII. 

Fites com, per exemple, la construcció de l’aparell administratiu del regne, la consolidació del sistema municipal a Ciutat de Mallorca, els plans d’ordenació urbana per a la ciutat, la reordenació de les àrees rurals de Mallorca, la creació de serveis com els mercats, la seu comunal i l’abastament d’aigües, la creació del sistema monetari mallorquí i la constitució d’un sistema fiscal estable en expansió durant les dècades següents.

Un pas cap al que són les societats modernes deixant enrere l’obscurantisme dels regnes feudals.

El Consell atorga els Premis, Honors i Distincions a 17 persones i entitats per la seva tasca a favor de Mallorca

El Consell atorga els Premis, Honors i Distincions a 17 persones i entitats per la seva tasca a favor de Mallorca

(12/09/2024)

  • Comunicació i Premsa

Els premis clausuren la jornada d’actes institucionals del 12 de setembre per a commemorar la Diada de Mallorca. El president Llorenç Galmés ha concedit a l’artista Miquel Barceló la distinció de Fill Predilecte. S’han entregat sis medalles d'Honor i Gratitud i deu premis Jaume II.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha lliurat els Premis, Honors i distincions 2024 a desset persones i entitats que «han deixat una petjada, un llegat i que, en alguns casos, ha traspassat les fronteres portant el nom de Mallorca amb orgull al voltant del món». Més de 600 persones han assistit a la gala conduïda per l'actriu, humorista i presentadora, Llum Barrera, que s'ha celebrat en el Teatre Principal de Palma i ha comptat amb les actuacions musicals de Jaume Anglada, Carolina Cerezuela i Maria Jaume.

La institució insular ha atorgat les Medalles d'Honor i Gratitud de l'illa de Mallorca a l'escultora mallorquina Remigia Caubet; al futbolista Abdón Prats Bastidas; a les entitats Societat de Ciències Aranzadi i EAPN-Illes Balears, al taller familiar Ca Madò Bet dels Siurells i al Festival de Pollença. D'altra banda, Miquel Barceló ha estat nomenat Fill Predilecte de Mallorca.

Els premis Jaume II - que es lliuren a persones físiques i jurídiques que han destacat durant l'any natural anterior en la promoció dels símbols, referents històrics o el nom de Mallorca- els han rebut el pintor Gustavo Peñalver; l'empresària Carmen Planas; el grup musical Anegats; l'Associació d'Industrials de Mallorca; l'Associació ELA Balears; l'empresa Melicotó, les Valentes Dones i la Cooperativa Camp Mallorquí. Així mateix, s'ha lliurat, a proposta de la societat civil al compositor, director de cor i pedagog Baltasar Bibiloni Llabrés i a l'organista Gerhard Grenzing.

El president del Consell de Mallorca s'ha dirigit als premiats com «els herois anònims que fan de Mallorca una terra única, emprenedora, que mira al futur, i al mateix temps, reivindica la cultura i les tradicions en un món cada vegada més globalitzat».

DISCURS DEL PRESIDENT
El president ha dit que «cal continuar avançant perquè el Consell de Mallorca sigui la veritable institució d'autogovern de l'illa amb més competències i millor dotades». Així mateix, Llorenç Galmés ha apel·lat al consens «per a arribar a pactes d'estat en qüestions capitals que afecten Mallorca i així, perdurin al llarg de les legislatures».

Entre aquests assumptes, Galmés ha esmentat la transformació del model turístic «per a garantir la convivència entre residents i turistes» i la necessitat de «prendre mesures valentes per a aconseguir una mobilitat més sostenible, fluida i segura». També, ha demanat «una resposta urgent de les institucions per a atendre els menors migrants no acompanyats amb dignitat».


Més informació dels premiats:


Medalla d'Honor i Gratitud de l'Illa de Mallorca
Abdón Prats Bastidas
Reconegut jugador mallorquí del Reial Club Mallorca, per la seva destacada trajectòria, una peça clau en l'èxit de l'equip en la temporada 2023-2024, inclòs el seu lloc com a subcampions de la Copa del Rei enguany.


Ca Madò Bet dels Siurells
El taller de siurells més antic i amb tradició de Mallorca. Que s'ha mantingut obert durant tres generacions per les dones d'una mateixa família. Fa més de cent anys, Elisabet Amengual, coneguda com a "Madò Bet" va començar a fer siurells a l'olleria de la seva família.


EAPN-Illes Balears
Pel seu 20è aniversari a nivell estatal, la xarxa d'ONG compromeses amb l'erradicació de la pobresa i l'exclusió, que defensa els drets de les persones més vulnerables en la nostra comunitat des de 2005.
Festival de música de Pollença
El festival, reconegut acte cultural de Mallorca, és un escenari de renom internacional des de 1961, que acull els intèrprets il·lustres. Durant sis dècades ha comptat amb diversitat musical i ha aconseguit un prestigi durador com a testimoniatge artístic.


Remigia Caubet (1919–1997)
Va ser una escultora mallorquina que va destacar per la seva trajectòria pionera i la seva contribució fonamental en l'art contemporani de l'illa. El 1978, Remigia Caubet va trencar barreres en convertir-se en la primera dona de Palma en ingressar en la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Sebastià. La seva obra, caracteritzada per un estil figuratiu realista i una gran sensibilitat cap a la figura humana, la va convertir en una referent indiscutible de l'escultura mallorquina del segle xx.


Societat de Ciències Aranzadi
La societat té 200 associats, 150 investigadors de diferents disciplines científiques, que faciliten la conservació i valoració del patrimoni científic, històric i cultural. Des de 2000, han intervingut en processos d'exhumació de les fosses comunes i l'anàlisi de restes.


Fill Predilecte de l'Illa de Mallorca
Miquel Barceló
Artista mallorquí de renom internacional amb un gran impacte en el panorama artístic, que ha situat Mallorca en el mapa d'art contemporani mundial. La seva obra, trajectòria i compromís amb l'illa el converteixen en un referent cultural de primer ordre. A Mallorca, es pot gaudir del seu art en llocs com el museu Es Baluard, la Fundació Pilar i Joan Miró i la Catedral de Mallorca.


Premis Jaume II
Anegats

Després de 30 anys, el grup de música mallorquí format a Son Servera en 1994 ha anunciat la seva retirada amb un últim disc. L'Escola Municipal de Mallorquí de Manacor va reconèixer el seu treball en la difusió de la llengua catalana en 2019.


Associació d'Industrials de Mallorca (ASIMA)
Compleix el seu 60è aniversari com a primera associació empresarial espanyola, contribuint en el desenvolupament social de les empreses i treballant en programes d'innovació, canvi i transformació en les empreses. Des dels seus inicis, han combinat l'activitat empresarial amb la contribució en la societat mallorquina.


Associació ELA Balears
L'associació és fonamental en la conscienciació social dels efectes de l'esclerosi lateral amiotròfica i en el suport constant als afectats i a les seves famílies; treballen per millorar-ne la qualitat de vida i promouen la recerca per trobar la cura de la malaltia.


Baltasar Bibiloni Llabrés
El binissalemer exerceix un paper cabdal de mestratge i d'impuls del cant coral i la pedagogia musical a Mallorca. Fou director de l'Escola Universitària de Mestres i
professor a l'àrea de música de la Universitat de les Illes Balears. Va dirigir la històrica coral de l'Escolania del Santuari de Lluc, coneguda com a «Blauets de Lluc» (1993-2001).


Carmen Planas Palou
Figura rellevant en l'àmbit empresarial i social de Mallorca. Actualment, ostenta el càrrec de presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), sent la primera dona a ocupar aquest lloc en la història de l'organització. La seva trajectòria professional es caracteritza pel compromís amb el desenvolupament econòmic i social de
Mallorca. Planas ha creat la Fundació Impulsa, el programa «CAEB Facilita» i l'Aliança Empresarial contra la Pobresa.


Cooperativa Camp Mallorquí
Fundada en 1985, s'ha convertit en una entitat clau en la promoció i preservació dels productes locals, així com en la transmissió dels valors de la tradició agrícola per a generacions futures. La cooperativa proporciona suport i assessorament als agricultors socials i defensa la cultura agrària de les Balears.


Empresa Melicotó
Un projecte que sorgeix d'un grup d'amics per difondre la cultura illenca a través dels seus productes enginyosos i creatius, en els quals els dibuixos il·lustren costums mallorquins per ser integrats en la societat des d'una altra perspectiva.


Gerhard Grenzing
El mestre organista és un dels millors d'Europa i del món, és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona. El seu paper ha estat fonamental en la restauració del patrimoni d'orgues a Mallorca, del qual ha estat un divulgador i promotor a l'exterior.


Gustavo Peñalver Vico
Pintor de Cartagena que es va mudar a l'illa en 1946 i des de llavors ha desenvolupat una carrera artística prolífica; i ha deixat una marca inesborrable en el panorama cultural mallorquí. Ha donat obres a Capdepera, poble amb el qual se sent identificat i agraït.


Valentes Dones
Des de 1854, Sóller recorda el fet històric de sa victòria dels Sollerics davant els Turcs que intentaren envair sa Vall. I dins aquesta victòria, varen tenir un paper molt important Ses Valentes Dones, dues al·lotes que ajudaren a guanyar a l'enemic.
Cada any Sóller reconeix el paper decisiu amb una solemne festa i una investidura de dues dones diferents cada any.