Totes les notícies

El Consell de Mallorca completa l'homologació dels 137 km de la Ruta de Pedra en Sec (GR 221)

El Consell de Mallorca completa l'homologació dels 137 km de la Ruta de Pedra en Sec (GR 221)

(26/10/2024)

  • Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports

L'itinerari principal, que es començà a crear fa més de 20 anys, travessa la Serra de Tramuntana i enllaça els municipis d'Andratx i Pollença

El Consell de Mallorca i la Federació Balear de Muntanya i Escalada (FEBME) han completat l'homologació l'itinerari principal obert de la Ruta de Pedra en Sec (GR 221), que afecta 8 etapes del recorregut que travessen la serra de Tramuntana, amb una longitud de 137 quilòmetres.

D'aquesta manera, la FEBME ha homologat definitivament el tram de la Ruta de Pedra en Sec entre la Trapa, en el terme municipal d'Andratx, i el Port de Pollença, a més de la variant del Pas Llis que discorre entre Cúber i el refugi de Tossals Verds (4,7 km).

El vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha participat en l'acte de presentació dels nous trams que donen continuïtat a la Ruta de la Pedra en Sec que ha estat homologada definitivament. Bestard ha estat acompanyat del director insular de Medi Ambient, Luis Rubí, del cap de servei de Medi Ambient, Josep Antoni Aguiló, i del coordinador de Pedra en Sec i Senderisme, Antoni Reynés.

La jornada d'homologació s'ha celebrat en el refugi de Son Amer (Escorca) i ha comptat amb la presència de diversos batles i regidors d'alguns dels municipis pels quals discorre la popular ruta de senderisme, a més d'altres autoritats i representants dels Bombers de Mallorca i de la Guàrdia Civil. En el transcurs de l'esdeveniment,  el president de la FEBME, Xisco Fanals, ha fet lliurament d'una  placa commemorativa al conseller de Medi Ambient, Pedro Bestard.

El conseller de Medi Ambient ha celebrat que en l'actual mandat «s'hagi complert amb un dels compromisos del pacte de govern de la institució insular, que és avançar en l'homologació definitiva del GR 221, ruta visitada per milers de senderistes i excursionistes residents i de fora de les illes. Perquè aquestes senderes són part de la nostra història, de les nostres tradicions i del nostre paisatge i ens permeten gaudir d'un entorn natural inigualable», ha afegit Bestard.

Així, el conseller de Medi Ambient ha explicat que «en el darrer any hem fet un gran esforç en tot el departament per arreglar i adequar els nous trams i mantenir en les millors condicions la ruta senderista més emblemàtica de la nostra illa».

Amb tot, Bestard ha afegit que «no ens aturam aquí» i ha anunciat que «ja treballam per continuar sumant quilòmetres a la GR 221 en variants i accessos, i per aconseguir l'homologació de les altres dues GR que estan en fase provisional».

Homologació de les etapes 1, 2 i 3

Així, s'ha ampliat en 60 km l'itinerari homologat de la GR 221 amb el tram de l'etapa 1, entre la Trapa i el refugi de Coma de Vidal; l'etapa 2, entre el refugi de Coma de Vidal i Esporles, i l'etapa 3, entre Esporles i el refugi de Ca Boi. La senyalització d'aquestes tres etapes del camí  de gran recorregut ha permès donar continuïtat a l'itinerari que es començà a crear fa més de 20 anys.

Fins ara, la Ruta de Pedra en Sec GR 221 comptava amb 80 km homologats per la Federació al març de 2023, corresponents a les etapes 4, 5, 6, 7 i part de l'etapa 8, així com la variant del Pas Llis. 

Les etapes i variants homologades són:

● ETAPA 1 La Trapa – Coma d’en Vidal
● ETAPA 2 Coma d’en Vidal – Esporles
● ETAPA 3 Esporles – Ca Boi
● ETAPA 4 Ca Boi – Muleta
● ETAPA 5 Muleta – Tossalss Verds
● ETAPA 6 Tossals Verds – Son Amer
● ETAPA 7 Són Amer – pont Romà
● ETAPA 8 Pont Romà – port de Pollença
Variant F Pas Llis

Antecedents de la ruta

Als anys 90 sorgeix la idea de crear un itinerari senderista que travessa la serra de Tramuntana per antics camins de muntanya, amb la pedra en sec com element vertebrador, recuperant camins de gran valor patrimonial i paisatgístic. Així, el 1999 el Ple del Consell de Mallorca aprova el Projecte de creació de la Ruta de Pedra en Sec.

El desembre 2004 el ple de la institució insular aprova el Pla Territorial de Mallorca, que inclou la Ruta de Pedra en Sec en la Norma 50 de Rutes d'interès paisatgístic, i confirma el compromís de crear-la.

El 21 de maig de 2015 s'aprova el Pla Especial Ruta d'Ordenació i Protecció de la Ruta de Pedra en Sec, que proposa un traçat total de 300 km entre l'itinerari principal i variants. En 2022, amb la modificació d'aquest Pla, es van ampliar a 357 km, un projecte que inclou l'itinerari principal ja homologat, i variants, derivacions i accessos sobre el qual s'està avançat.

Actualment, Mallorca compta, a més de la GR 221 homologada definitivament, amb altres dues GR en homologació provisional: Artà-Lluc i East Mallorca (ruta Llevant).