Església de Sant Julià. Marededéu morta

Descripció

Ñ1I2360 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DE CAMPOS
Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit en actitud de concentració i de pregària. L’embolica un mantell blau amb motius decoratius daurats. Sota el mantell vesteix un cobricap i una túnica blancs amb motius daurats. Sols sobresurten damunt les robes la cara, les mans i els peus nus. Duu una corona consistent en un cèrcol d’argent amb estrelles.
La imatge es troba dins una urna rectangular encastada a la part inferior del retaule de la capella de Sant Joaquim. Dita urna presenta un vidre davanter decorat a la part superior amb una garlanda de flors i fulles feta en fusta daurada. L’interior de l’urna està pintat de color blau marí amb estrelles daurades. La figura es troba ajaguda sobre una tela blanca amb brodats platejats i recolza el cap sobre uns coixins del mateix teixits.

CARRER BISBE TALLADAS, 17, (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JULIÀ)
CAMPOS

General
Objectes: MAREDEDÉU MORTA
Seccions: ESCULTURA
Autors: JOAN DE SALAS
Època (descripció): 1529
Època (classificació): s. XVI (1ª meitat)
Estils: RENAIXEMENT
Tècniques: DAURAT; TALLA POLICROMADA; ESTOFADURA
Suports: FUSTA DE XIPRER

Mides i marques
Alt: 62
Llarg: 153

Intervencions
Estat actual: BO
Observacions: S’observa un regalim de pintura blanca al rostre de la Marededéu. La policromia està desgastada de forma generalitzada en tota la imatge. El daurat de l’urna està especialment desgastat a la zona inferior esquerra.
Realitzades: Segons s’afirma a la Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears, aquesta imatge fou restaurada el 1530.

Administració
Nº Inventari: MDM 0012

Varis
Ubicació topològica: CAPELLA DE SANT JOAQUIM (SISENA CAPELLA DE LA DRETA)
Observacions: FESTA. Es munta el llit al centre de la nau. UBICACIONS ANTERIORS: Segons les ordenacions de la visita pastoral del bisbe Vich i Manrique de l’any 1600, la imatge de la Marededéu morta es trobava en «lo altar posat al costat del Altar Major sosts invocatio de Nostra Señora de Assumptio» (Reus i Mas, pàg. 69). D’aquesta notícia es desprèn que la imatge de la Marededéu morta es trobava baix de l’altar corresponent al retaule de l’Assumpció realitzat per Gabriel Mòger l’any 1438. L’any 1703 sembla que ja s’havia substituït el retaule de Mòger per un altre de rococó, que avui es troba a l’oratori de Sant Blai i que conserva el requadre on estava la Marededéu. L’any 1735, en construir-se la nova capella de Sant Josep, la de l’Assumpta passà a la primera entrant, baix del cor. Allà degué estar la imatge fins que fou construït el nou retaule de Sant Joaquim, no molts d’anys després, situat des d’aleshores a l’indret de l’actual capella de la Puríssima, passant al lloc actual en fer-se la nova distribució de les capelles de la part de la rectoria, amb motiu de la construcció del nou temple, en el segle XIX (Reus i Mas, pàg. 71). DADES HISTÒRIQUES: De fer confeccionar la corona d’argent cuidà Mn. Miquel Pomar i costà 600 pessetes que pagà Lluïsa Mas. Amb poc temps de diferència Mn. Antoni Gili i Ramon Rosselló trobaren l’escriptura notarial amb el contracte per a la realització de la imatge. Publicà la notícia Ramon Rosselló (Festes de la Mare de Déu d’Agost 1993, s. p.), donant la referència ARM, Pere Garau G-170, f. 13.
Bibliografia:
AA.VV. Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears, vol. 4. Palma: Promomallorca, 1996, pàg. 210.
REUS I MAS, Gabriel. «Nostra Dona Santa Maria i el patriarca sant Josep a les esglésies de Campos», a Festes de la Mare de Déu d’Agost 1993. Campos: 1996, pàgs. 69-88
Data de presa de dades: 15/01/04

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca
Redacció inicial: 2004
Publicació: 01/08/20