Convocatorias de prensa
Llegada de los Bomberos de Mallorca que han viajado a Valencia por la DANA
08-11-2024 / 09:15 h
Los niños y niñas de Mallorca reclaman más zonas verdes, tiempo de calidad y cultura
(08/11/2024)
- Departament de Benestar Social / Comunicació i Premsa
Així ho han expressat els representants dels Consells d’Infància i Adolescència de l’illa a la cloenda de les III Jornades de Prevenció i Intervenció Comunitària: prevenció de la violència i promoció del bon tracte en la infància i l’adolescència organitzades per l’IMAS
Demanen participar, ser escoltats i que les seves opinions es tinguin en compte a l’hora d’articular les polítiques que els afecten, que consideren són totes. Prop d’una quarantena de nins i nines dels Consells d’Infància i Adolescència de Lloseta, Santa Maria, Binissalem i Manacor han participat aquest divendres a la darrera sessió de les III Jornades de Prevenció i Intervenció Comunitària: prevenció de la violència i promoció del bon tracte en la infància i l’adolescència. Unes jornades organitzades per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) en col·laboració amb UNICEF i l’Ajuntament de Lloseta que arrencaven ahir amb les intervencions de ponents de reconegut prestigi en l’àmbit nacional i local, i que avui han conclòs amb una part més pràctica i a on s’ha donat la paraula als infants i adolescents de l'illa.
Les conselleres i consellers infantils han analitzat diferents temes amb els més de 200 professionals dels serveis socials inscrits a les jornades, han agraït la predisposició de les institucions per escoltar-los, fer-los partícips de les seves polítiques i crear espais com aquest a on compartir experiències amb nins i nines d’altres municipis. De fet, han demanat més trobades similars a on xerrar dels temes que els preocupen, com el medi ambient.
Volen manco cotxes, més línies transport públic, més zones verdes, carrers peatonals i un millor manteniment dels parcs infantils. També fer ús de les biblioteques fora de l’horari escolar, els dies de festa i vacances, i, han dit, «que hi hagi més llibres a les escoles i manco tablets». Afegeixen que els agradaria gaudir de més temps de qualitat amb la família i els amics, volen més rutina, manco extraescolars i manco deures.
Lluny del que pugui semblar, volen que «els adults siguin els nostres referents» i a l’hora de reclamar tenen molt en compte les persones vulnerables, com les persones grans, per a qui demanen adaptar millor les consultes mèdiques, per exemple. Troben que han d’estar més il·luminades, han de ser més còmodes i accessibles tant per as padrins com a ells mateixos.
Respecte de la seguretat, diuen que s’han d’incrementar els policies, que ha d’haver mediadors a tots els centres escolars i que els cossos d’emergència han de ser més ràpids en respondre a les emergències.
Durant la cloenda de les jornades, a la qual han assistit les directores insulars de Serveis Socials, Infància i Família, Apol·lònia Socias, i la de Centres i Programes d’Atenció Integral a la Infància i l’Adolescència, Magdalena Ramis, a més dels batles de Binissalem o Manacor, regidors de serveis socials d’altres municipis de l’illa i representants d’UNICEF, la vicepresidenta de l’IMAS, Magdalena Garcia Gual, ha destacat precisament que «analitzar estratègies amb experts de diferents àmbits i escoltar l’opinió dels nins i nines és un privilegi que ens ajudarà a examinar les situacions des de diferents perspectives i donar una passa endavant en el nostre objectiu comú de garantir els drets de tots els infants i adolescents de la nostra illa».
En la mateixa línia s’ha expressat la cap de servei de Prevenció Comunitària i Suport Territorial de l’IMAS, Carmen Martínez, «estam davant d’un canvi de paradigma imparable i tots treballam amb el mateix objectiu de protegir als infants i adolescents i fer-los partícips de les nostres decisions. Des de l’IMAS treballam per fomentar una col·laboració contínua amb tots els ajuntaments i construir teixits» i ha conclòs que «compartir experiències és sempre enriquidor per avançar en aquest camí», ha dit.