Totes les notícies

El Consell celebra els “30 anys recuperant l’ofici de marger a Mallorca”

El Consell celebra els “30 anys recuperant l’ofici de marger a Mallorca”

(05/10/2018)

  • Departament de Medi Ambient / Comunicació i premsa

La Finca de Raixa ha estat anit l’escenari de la celebració dels “30 anys recuperant l’ofici de marger a Mallorca”. Un acte que commemora que a l’any 1988, just fa 30 anys, el Consell de Mallorca va decidir assumir l’escola de margers per evitar la seva desaparició, però també amb l’objectiu de professionalitzar, preservar i difondre l’ofici.

 

Varen ser moltes les persones que participaren en aquest procés i a les quals s’ha volgut rendir homenatge. El president, Miquel Ensenyat, i la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, han estat els encarregats d’entregar una placa commemorativa de ferro i pedra a tots els margers del Consell de Mallorca, als tècnics de la Unitat de Pedra en Sec i Senderisme i als primers mestres margers com Frances Pastor, Guillem Bujosa, Macià Ripoll i, a títol pòstum, a Jaume Morell. A més s’ha volgut reconèixer la implicació i el paper fonamental que varen tenir el mestre d’obres solleric, Gori Puigserver, l’exdirector de FODESMA, Antoni Colomar, el professor Maurici Mus, el topògraf, Carles Castanyer, el dissenyador, Jaume Riera, el president del Gremi de Margers de Mallorca, Lluc Mir, i el ferrer, Antoni Mas.

 

 

Durant l’acte el president Ensenyat ha destacat que “la pedra seca és un museu a l'aire lliure. Un museu viu que ha passat de generació en generació per convertir-se en un element definitori de la identitat visual de Mallorca. Pedra a pedra, hem fet camí i en 30 anys hem dignificat l'ofici. Ara, l'objectiu és aconseguir el reconeixement com a Patrimoni de la Humanitat”.

 

Per la seva part la consellera Espeja ha volgut agrair a tots els existents la seva implicació amb l’ofici i la tècnica constructiva de la pedra en sec i ha assegurat que “es seguirà fent feina per aconseguir l’abans possible que els margers obtinguin una qualificació professional que els atorgui títols reglats i que permeti obrir de nou l’escola de margers amb garanties”.

 

Posteriorment, s’ha projectat un documental on s’explica, a través dels seus protagonistes, la història dels margers i la seva relació amb la institució insular, els darrers 30 anys.

 

En total més de 200 persones, entre margers i persones relacionades amb aquest sector han participat a n’aquesta celebració plena de moment emotius i retrobaments.